Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pomník obětí první světové války s reliéfem TGM

Pomník obětí první světové války s reliéfem TGM

Ostrava-Pustkovec

Reliéf T. G. Masaryka

Slezskou obec Pustkovec, dnes městský obvod Ostrava-Pustkovec Statutárního města Ostravy, ozdobil z iniciativy místní osvětové komise nejspíše v roce 1924 pomník obětí první světové války, vztyčený u příležitosti desátého výročí vypuknutí Velké války (literaturou je uváděn i letopočet 1928 k 10. výročí konce první světové války).

 

Stéla z hořického pískovce, zasazená do betonového podstavce se dvěma schůdky, zobrazuje postavu klečící skloněné ženy s věncem v rukou. Nad postavou byl osazen pískovcový epitaf s jedenácti jmény padlých pustkoveckých občanů, doplněný v samostatném černém rámečku jmény osmi legionářů. Nápisovou desku po stranách korunují tesané, černě zbarvené lipové ratolesti, mezi něž byla umístěna bronzová reliéfní busta Tomáše Garrigue Masaryka doplněná bronzovým nápisem Pravda vítězí 1918–1968. Pomník v takřka venkovsky působícím prostředí ohraničuje nízký plůtek s květinovými záhony a dvojice lip, vysazených v letech 1935 (u příležitosti Masarykových 85. narozenin) a 1968.

 

Autorem pomníku byl slezskoostravský sochař Karel Gruntorád, jehož dílo se stalo v meziválečných letech pietním místem a dějištěm mnoha obecních veřejných akcí. Za okupace měl být pomník obětí první světové války s Masarykovou bustou odstraněn, německý starosta jej však před úřady dočasně zachránil plechovým překrytím Masarykovy podoby. Německé úřady však nakonec nařídily vysekání Masarykova reliéfu i jmen československých legionářů. Po válce byl pomník upraven a do roku 1948 znovu opatřen Masarykovou reliéfní bustou, která se na pomníku znovu objevila až v roce 1968 i s nápisem Pravda vítězí 1918–1968. V této podobě pomník překvapivě přečkal normalizaci a dočkal se celkové rekonstrukce v roce 1999.

 

[autoři textu: Jemelka Martin, Polová Pavla, fotografie: Polová Pavla]