Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Masarykovy lípy Na Beránku

Masarykovy lípy Na Beránku

Praha-Modřany

Masarykovy lípy Na Beránku

V Modřanech v areálu Základní školy Na Beránku při ulici Pertoldova roste u křížku skupina dvou statných lip. Rovné kmeny nesou rozložité, do výšky protáhlé koruny. Před výstavbou sídliště, jež bylo dokončováno v letech 1986–1989, rostly u samoty U Kopkánů.  

Majitel domu sem přenesl opravený křížek, který původně stál nedaleko modřanského cukrovaru při cestě na Zbraslav a byl zničen během dělnických nepokojů v 90. letech 19. století.

7. března 1936 se zde narodila dvojčata a jejich otec (p. Sirotek) vysadil na počest této události u křížku dvě lípy. Protože 7. březen byl dnem, kdy slavil narozeniny i prezident T. G. Masaryk (1850-1937), rodiče ho požádali o kmotrovství pro své děti, což jim pan prezident slíbil. Bohužel v té době už byl velmi nemocný, a tak se nakonec jeho návštěva neuskutečnila. Událost připomínají právě tyto dva památeční stromy, kterým lidé říkají Masarykovy lípy.
Při výstavbě sídliště a školy byl křížek 10. 5. 1987 tehdejším mocipány svalen, ale občané si jednotlivé části posbírali a odnesli. Krátce po listopadu 1989 zase stál na původním místě. Základní škola, v jejímž areálu lípy rostou, byla otevřena 1. září 1988.
Stáří lip se pohybuje kolem 80 let.  

 

[autor: Aleš Rudl, www.prazskestromy.cz]