Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

T. G. Masaryk v Ústí nad Orlicí

T. G. Masaryk v Ústí nad Orlicí

Reliéf T. G. Masaryka

Reliéf T. G. Masaryka

Ústí nad Orlicí

Návštěva města a reliéf T. G. Masaryka

Město ve východních Čechách v podhůří Orlických hor prokázalo loajalitu T. G. Masarykovi hned v prosinci 1918, kdy mu udělilo čestné občanství.

 

Prezident následně město navštívil při návratu ze své cesty po Moravě dne 21. června 1929. Po přivítání na nádraží pokračoval na náměstí, kde se setkal s místními občany. Automobilem pak odjel přes Letohrad a Žamberk do Rybné nad Zdobnicí.

 

Osobu T. G. Masaryka v městě dnes připomíná i malý památník. Portrét prvního československého prezidenta z profilu je dílem malíře a sochaře Jaroslava Tschöpa z Letohradu, který jej daroval městu v roce 1991. Reliéf byl původně umístěn na konci vstupní chodby do budovy radnice. Z důvodu vestavby podatelny v roce 1999 ztratilo vyobrazení své důstojné místo a bylo uloženo do městského depozitáře. Očištění, patinování a konzervaci díla provedl umělecký kovář František Bečka. U příležitosti 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka byl reliéf osazen do kamene. Pomník se nyní nachází na křižovatce zrekonstruovaných ulic Příkopy a T. G. Masaryka, naproti nové fontáně.  

 

[autor: Alena Janková, fotografie: Lukáš Prokeš, František Slezák]