Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Místo pomníku T. G. Masaryka po roce 1948

Místo pomníku T. G. Masaryka po roce 1948

Pomník T. G. Masaryka, 2006

Pomník T. G. Masaryka, 2006

Rabštejn nad Střelou

Pomník T. G. Masaryka

Památku prezidenta Masaryka se rozhodli připomenout také obyvatelé jednoho z českých nejmenších historických měst. Malý pomník T. G. Masaryka byl odhalen 1. června 1936 na náměstí vpravo od silnice ve směru do Žihle. Jeho autorem byl sochař a keramik Václav Fürst z Podbořan. Pomník T. G. Masaryka pořídila Národní jednota pošumavská. Podle okresních novin se slavnostní odhalení konalo pod záštitou ministra národní obrany Machníka, za účasti vojska a hudby od 35. pluku Foligno z Plzně. Slavnost byla manifestací české komunity žijící v převážně německojazyčném regionu.

 

Socha stála na náměstí jen krátkou dobu. Během zabírání Sudet německou správou byla busta poškozena a následně odstraněna. Po únoru 1948 byl na monolit podstavce upevněn plechový emblém se srpem a kladivem. V srpnu 1968 byl odstraněn, včetně děkovné desky připomínající osvobození Rabštejna Rudou armádou.

 

Pomník byl následně v 70. a 80. letech 20. století chápan jako připomínka obětí druhé světové války. Po roce 1989 byla na kamenný sokl opět osazena Masarykova busta.

 

[autor: Robert Terrich, fotografie: Robert Terrich]

 

Pomník T. G. Masaryka

Pomník T. G. Masaryka