Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pomník T. G. Masaryka, Bratkovice

Pomník T. G. Masaryka, Bratkovice

Bratkovice

Pomník T. G. Masaryka

Obec Bratkovice (přibližně 8 km severně od Příbrami) leží v sousedství prvního venkovského sídla prezidenta T. G. Masaryka, jímž byl v letech 1920–1921 zámek Hluboš. V červnu 1936 přišli bratkovický starosta Josef Petřík a přednosta tamější stanice Josef Tesař s ideou postavit bývalému prezidentovi Masarykovi v obci pomník. Praktickým provedením byl pověřen Komitét pro postavení pomníku. V jeho čele stál Petřík, jednatelem byl Tesař a pokladníkem byl jmenován mlynář František Junger. Autorem pomníku, který byl financován z darů místních občanů, byl sochař František Škvára z Hostomic pod Brdy. Masarykova busta byla zhotovena z hořovického pískovce, podstavec byl vypracován ze žuly a dovezen z Kadova u Blatné. K slavnostnímu odhalení pomníku došlo v neděli 4. října 1936 za účasti četných hostů, spolků a organizací. Slavnosti byli přítomni i legionáři z Příbrami a okolí. Současně bylo náměstí, kde byl pomník vztyčen, pojmenováno jako „Náměstí prvního presidenta Osvoboditele T. G. Masaryka“.

 

V roce 1940 byl pomník zničen vandaly. K jeho obnově došlo v červenci 1946. Jako jeden z mála Masarykových pomníků přečkala bratkovická busta – i přes snahu okresního výboru KSČ o její odstranění – období komunistické totality. V roce 2016 byl pomník sňat z důvodu plánované restaurace a kvůli dostavbě a modernizaci místní hasičské zbrojnice. Dne 23. září 2017 došlo k slavnostnímu znovuodhalení obnoveného pomníku na „Návsi Presidenta Osvoboditele T. G. Masaryka“ jen o pár metrů vedle jeho původního umístění.

 

[autor: Svatopluk Herc na základě textu Běly Komancové, kronikářky obce Bratkovice http://www.bratkovice.cz/obec-1/kronika/ fotografie: Svatopluk Herc]