Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pamětní deska T. G. Masaryka na Petrském náměstí

Pamětní deska T. G. Masaryka na Petrském náměstí

Vídeň I - bydliště 1870–1873, pamětní deska

U rodiny Antona Le Monniera, Petersplatz 3

V listopadu 1869 se Tomáš Masaryk přestěhoval do Vídně coby vychovatel v rodině policejního ředitele Antona Le Monniera. Nejprve bydleli krátce v Salmgasse č. 1 v III. okrese, poté v centru Vídně na Petrském náměstí (Petersplatz) č. 3 v tehdejší budově policejního ředitelství. Anton Le Monnier náhle zemřel v červnu 1873 a Masaryk si byl nucen hledat nové vychovatelské místo. Masarykův svěřenec Franz Le Monnier, s nímž rovněž studoval na Akademickém gymnáziu, se později ve Vídni stal sekčním šéfem a centrálním ředitelem školních knihoskladů.

 

Dnes Masarykův pobyt na Petrském náměstí naproti kostelu sv. Petra v těsné blízkosti třídy Graben (Příkopy) připomíná pamětní deska umístěná na rohu budovy. Byla slavnostně odhalena 13. září 1982 díky iniciativě Klubu Čechů a Slováků v Rakousku za účasti tehdejšího rakouského kancléře Bruna Kreiského.

 

Na desce je Masarykův reliéf z profilu, pod životními daty je německý a český nápis: UNIVERSITÄTSPROFESSOR / ABGEORDNETER ZUM REICHSTAG / ERSTER TSCHECHO / SLOWAKISCHER PRÄSIDENT / WOHNTE HIER IN SEINEN / STUDIENJAHREN 1870 BIS 1873. // UNIVERSITNÍ PROFESOR / POSLANEC ŘÍŠSKÉHO SNĚMU / A PRVNÍ PRESIDENT ČESKO / SLOVENSKÉ REPUBLIKY / ZDE BYDLEL V DOBĚ SVÝCH / STUDIÍ V LETECH 1870 AŽ 1873.

 

[autor: Lucie Merhautová, fotografie: ÚTGM, P. Konupková]

 

Anton Le Monnier

Anton Le Monnier