Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Památník sochy T. G. Masaryka, Jihlava

Památník sochy T. G. Masaryka, Jihlava

Pomník T. G. Masaryka, Jihlava

Pomník T. G. Masaryka, Jihlava

Jihlava

Pomník T. G. Masaryka

Původní socha T. G. Masaryka odhalená 12. září 1948 byla na dlouho jeho poslední sochou vztyčenou v Československu. Prostředky na její stavbu byly získány sbírkou a slavnostního odhalení sochy se zúčastnily tři tisíce lidí. Autorem sochy byl akademický sochař Jaroslav Šlezinger, později odsouzený ve vykonstruovaném politickém procesu na 25 let těžkého vězení, ve kterém roku 1955 zemřel. Socha TGM vydržela před jihlavským gymnáziem do roku 1961, kdy ji komunisté nechali strhnout a rozbít.

 

Na místě odstraněného pomníku vznikl v roce 1998 památník sochy T. G. Masaryka, který byl vybudován jako připomínka prvního československého prezidenta a autora sochy Jaroslava Šlezingera. Má podobu dvou žulových smírčích kamenů spojených deskou s nápisem a byl odhalen 13. března 1998 z iniciativy Antonína Štěpánka a Konfederace politických vězňů.

 

V roce 2011 byla o něco dále znovu odhalena i replika původní sochy z roku 1948. Jednalo se o iniciativu Spolku pro navrácení sochy T. G. Masaryka do Jihlavy. K slavnostnímu odhalení došlo 28. října 2011 za účasti představitelů města, spolku a veřejnosti. Jedná se o repliku vytvořenou akademickým sochařem Romanem Richtermocem a kamenosochařem Robertem Musilem.

 

[Převzaté z webu ÚSD AV ČR Pamětní místa na komunistický režim]