Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice

Hranice

Pomník T. G. Masaryka

Na Školním náměstí stával původně mramorový pomník císaře Františka Josefa I. Po vzniku Československé republiky v roce 1918 byla socha odstraněna a nyní zdobí areál Staré střelnice v Hranicích. Obyvatelé Hranic měli možnost Masaryka a jeho názory poznat v srpnu 1905, kdy v Hranicích proslovil sérii přednášek o základech moderní filosofie (do Hranic dojížděl z Jarcové). Během předvolební kampaně v roce 1907 budil Masaryk v regionu množství kontroverzí. Hranický starosta František Šromota proti němu nakonec nekandidoval, ale místní český tisk vedl proti Masarykovi značně útočnou kampaň. Město navštívil Masaryk v krátkosti i jako prezident v roce 1924 v rámci cesty po Moravě.

 

Socha T. G. Masaryka měla být na Školním náměstí odhalena v říjnu 1938. Vzhledem k politické situaci k její instalaci nedošlo a za války byla zničena. Po válce se zde objevila Masarykova socha, která byla původně umístěna v Užhorodu. Tato socha stála na Školním náměstí v letech 1948 až 1963, kdy byla odstraněna. V roce 1968 byla znovu instalována, aby byla v době normalizace v roce 1974 tajně odvezena a zničena. Masaryka nahradilo v roce 1984 sousoší Vítání Rudé armády. Po deseti letech byla tato skulptura přemístěna na Třídu Československé armády.

 

Po roce 1989 se objevovaly návrhy na obnovení Masarykova pomníku. Ty skončily v roce 2001 instalací Masarykovy busty v průjezdu Staré radnice na Masarykově náměstí. Samotné Školní náměstí mezitím prošlo, stejně jako další ulice v centru města, zásadní rekonstrukcí. 

 

Myšlenka obnovení Masarykova pomníku začala být znovu aktuální při oslavách výročí 100 let vzniku samostatného Československa. Aby byla zajištěna kvalita díla, uspořádaly Hranice architektonicko-výtvarnou soutěž, která byla připravena ve spolupráci s Českou komorou architektů. Porota vybírala z dvaceti zaslaných návrhů. Posuzovala nejen jejich uměleckou hodnotu, ale také zakomponování díla do prostoru Školního náměstí i praktické otázky investičních nákladů, údržby, trvanlivosti a vzhledu sochy v průběhu různých ročních období. Zvítězil návrh jezdecké sochy autorů Ladislava Sorokáče a Ondřeje Tučka.

 

Všech dvacet návrhů, zaslaných do soutěže bylo v létě 2019 vystaveno ve dvoraně zámku. V srpnu 2019 pak autoři vítězného návrhu přímo na Školním náměstí zkoušeli s modelem sochy její nejvhodnější umístění v prostoru. Poté nastaly práce na samotné soše, která byla hotova na jaře 2020. K slavnostnímu odhalení pomníku T. G. Masaryka došlo po 46 letech na Školní náměstí dne 14. září 2020 v 16 hodin.

 

[autor: Petr Bakovský, fotografie: město Hranice]

 

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice

Odhalení pomníku T. G. Masaryka, Hranice