Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Varšava

Návštěvy T. G. Masaryka v letech 1887, 1888 a 1910

Město T. G. Masaryk navštívil během svých cest do Ruska v letech 1887, 1888 a 1910. Varšavu považoval za centrum polského národního života. Vůči polskému hnutí v Haliči byl naopak značně skeptický a to i přesto, že tam fungovaly dvě polské univerzity, polská akademie a polské osvětové spolky.

 

V roce 1887 ve Varšavě na cestě z Prahy do Petrohradu strávil týden od 25. března. Průvodce mu dělal Nikolaj Strachov, který zde působil na katedře slovanské filologie. Strachov byl jedním z ruských intelektuálů, s nímž Masaryk udržoval korespondenci a který zprostředkoval jeho setkání s Lvem Nikolajevičem Tolstým. O rok později přes Varšavu mířil do Moskvy, ve městě tehdy pobyl kratší dobu.

 

O pobytu T. G. Masaryka ve Varšavě v roce 1910 máme díky archivním dokladům přesnější informace. Do města dorazil v pátek 25. března 1910 brzy ráno vlakem z Prahy. Ubytoval se v Hotelu de l'Europe. Během dne se setkal s Witoldem Lewickim, novinářem a někdejším poslancem říšské rady, odkud se již z minulosti znali. Ten jej měl zavést k R. Dmowskému, ale nezastihli jej. Po poledni potkal advokáta Wacława Łypacewicze, se kterým povečeřel ve společnosti dalších advokátů. Následající den dopoledne se setkal znovu s Lewickim, s nímž měl hovořit o novoslovanském hnutí,  situaci v Rusku a postavení Poláků. Rozhovor byl určen pro tisk a 2. dubna 1910 vyšel na stránkách listu Kurjer Warszawski pod titulem Prof. Masaryk i jego dzieła. Z Varšavy odjel pravděpodobně v neděli 27. 3., následujícího dne byl již v Petrohradu.   

 

[autor: Vratislav Doubek, fotografie: Jakub Štofaník]