Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Tokio

Návštěva T. G. Masaryka

Do Japonska připlul Masaryk 7. dubna 1918. Z přístavu Šimonoseki pokračoval vlakem do Tokia, kam dojel 8. dubna 1918. Ve městě se zdržel do 19. dubna. Po příjezdu kontaktoval anglickou, americkou a francouzskou ambasádu. Americký vyslanec Roland Sletor Morris požádal Masaryka o sepsání správy – memoranda o stavu v Rusku pro vládu USA. Masaryk připravil dokument, ve kterém shrnul politickou situaci.

 

Masaryk se taky setkal s japonským ministrem zahraničí, se kterým jednal o pomoci československým jednotkám při cestě z Vladivostoku (lodě, zásoby). Hlavní pozornost tak věnoval postupu legií a získáváním informací o vývoji v Evropě. V Tokiu navštívil Masaryk několik chrámů různých vyznání. Živě se zajímal i o hospodářství ostrovního státu. Chodil na procházky městem a zastavoval se u knihkupců, kde ho překvapil rozsah dostupné odborné literatury (zejména lékařské) v němčině. Zakoupil si i japonské dřevorytiny a nějaké knihy.

 

19. dubna odjel Masaryk do Yokohamy, kde se mu podařilo dostat na palubu parníku „Empress of Asia“ směřujícího do Kanady. Japonsko opustil 20. dubna 1918 a o devět dní později připlul do Vancouveru.

 

[autor: Jakub Štofaník]