Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Knihovna T. G. Masaryka na Hradě

Knihovna T. G. Masaryka na Hradě

Praha – Pražský hrad

Byt prezidenta Masaryka

Byt prezidenta Masaryka a jeho rodiny se nacházel v druhém patře Nového paláce. K jeho návrhu byl nejprve osloven v roce 1920 architekt Josef Kotěra. Masarykovi však jeho koncepce nevyhovovala. Kotěra pro tento úkol proto Masarykovi navrhl architekta Josipa Plečnika.

 

Vstupní hala byla schodištěm a výtahem napojena na tzv. prezidentský podjezd, tedy tunel mezi druhým a třetím nádvořím. Na halu navazovalo několik protokolárních místností. Podél jižního průčelí pak byly umístěny také soukromé apartmány členů Masarykovy rodiny. V blízkosti druhého schodiště byla situována knihovna sloužící zároveň jako oficiální pracovna.

 

V sedmdesátých letech se prezident Gustav Husák rozhodl pracovnu upravit a modernizovat. Původní zařízení bylo přesunuto o patro výš do půdorysně stejného prostoru. Knihovna však byla zkrácena o poslední díl. V roce 1993 na pokyn Václava Havla bylo zařízení přeneseno do původního prostoru. V roce 2017 byly regály doplněny o chybějící část a tak dokončen proces obnovy Masarykovy pracovny.

 

[text vytvořen na základě publikace: Halata, Martin et al. Po stopách TGM na Pražském hradě. Praha: 2018, fotografie: ÚTGM]