Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pomník T. G. Masaryka, Mexico City

Pomník T. G. Masaryka, Mexico City

Pomník T. G. Masaryka, Mexico City

Pomník T. G. Masaryka, Mexico City

Mexico City

Pomník a busta T. G. Masaryka

V hlavním městě Spojených států mexických se nachází nejenom třída Prezidenta Masaryka, ale i jeho pomník. Záměr na jeho umístění vznikl v krajanských kruzích už v roce 1968. Po revoluci v roce 1989 byl oživen a začalo se o něm jednat. Na konci devadesátých let se do této aktivity významně vložil Československý ústav zahraniční, zabývající se spoluprací s českými krajanskými spolky a sdruženími ve světě. Projekt pomníku T. G. Masaryka v Mexico City podporovala česká ambasáda, řada ministrů a pražský magistrát.

 

V roce 1999 bylo vyjednáno jeho umístění na samotné třídě Prezidenta Masaryka v místě původní kašny. Byl získán souhlas památkářů a souhlas se zahájením samotné stavby. Město Praha později na oplátku schválilo návrh na pojmenování parku na Praze 6 jménem někdejšího mexického prezidenta Lázara Cárdenase. Díky podpoře pražského magistrátu se podařilo získat i sochu T. G. Masaryka. Rada města v čele s primátorem Janem Kaslem projekt památníku pro Mexiko ocenila a schválila návrh věnovat hlavnímu městu Mexika zvětšenou kopii sochy autora Otakara Španiela. Stejná socha byla instalována v březnu 2000 na Hradčanském náměstí ke 150. výročí narození T. G. Masaryka. Na stavbu pomníku byla vypsána i mezinárodní sbírka, která zajistila prostředky na přepravu sochy v dubnu 2000 a na projekt pomníku.

 

Socha obklopená květy v českých národních barvách a pamětní deska byly slavnostně odhaleny ve státní svátek dne 28. října 2000 společně pražským primátorem Kaslem a předsedkyní vlády hlavního města Mexika Rosarií Robles. Primátor Kasl současně předal donační listinu k soše.   

 

V prosinci 2000 byla v obchodním domě na stejné ulici odhalena ještě busta T. G. Masaryka. Jedná se o kopii bronzové busty českého sochaře Josefa Mařatky, která je umístěna ve středu hlavní vstupní pasáže na sloupu ze zeleného mramoru.

 

[autor: Jakub Štofaník na základě textu T. G. Masaryk v Mexiku, fotografie: Jan Rošetzký]