Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Planá nad Lužnicí

Pobyt T. G. Masaryka 1920

T. G. Masaryk se v doprovodu manželky Charlotty a dcery Alice vydal do jihočeského města na Velikonoce v roce 1920. Přijel na Velký pátek 2. dubna 1920 po poledni a ubytoval se ve vile paní Mejsnarové (dnešní ulice Ústrašická 4). Cílem cesty byl oddych během svátků a snaha o stažení se do ústraní po dobu vrcholícího volebního boje. Návrat do Prahy byl plánován až na 19. dubna, den po skončení voleb do poslanecké sněmovny.

 

V den příjezdu byl T. G. Masaryk přivítán starostou a obyvatelstvem, další den navštívil s Alicí Sezimovo Ústí, kde ho po pamětihodnostech provedl řídící učitel Josef Švehla. O Božím hodu velikonočním se Masaryk účastnil divadelního představení v Plané. Místní ochotníci hráli Gogolovu Ženitbu. Pobyt se následně prodloužil až do 25. dubna 1920, přičemž se prezident Masaryk věnoval kromě oficiálních záležitostí i práci na předmluvě ke knize R. W. Setona-Watsona Evropa v přerodu. 21. dubna pronesl T. G. Masaryk v Plané na nádraží projev k vracejícím se ruským legionářům.

 

Místní zastupitelstvo udělilo prezidentu Masarykovi čestné občanství a 24. dubna mu doručilo diplom, na kterém byla vyobrazena i vila, ve které bydlel. V zahradě domu byl později odhalen malý pomník připomínající pobyt T. G. Masaryka.

 

[autor textu a fotografie: Zdeněk Žalud]