Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Rudice

Pomník T. G. Masaryka

Socha T. G. Masaryka na žulovém podstavci (170 cm vysokém) byla před školou v Rudici poprvé odhalena 4. října 1938. Finanční prostředky na její zhotovení pocházely ze sbírky a výtěžku ze zábav a divadel. Návrh pomníku vyhotovil známý český architekt profesor Bohuslav Fuchs a samotné ztvárnění sochy realizoval významný prvorepublikový sochař Alois Bučánek. Slavnostnímu odhalení předcházel průvod, v jeho čele šli legionáři se státní vlajkou, za nimi žáci místní školy se svými učiteli, pak chlapci a děvčata v civilu i v krojích, ženy, kapela a pozvaní hosté. Průvodu se účastnilo kolem 1000 lidí.

 

V místní kronice bylo možné zachytit pohnuté osudy pomníku během druhé světové války až po jejím skončení: 

Dne 27. července 1940 bylo Okresním úřadem v Boskovicích nařízeno okamžité odstranění pomníku T. G. Masaryka z naší obce. Příkaz musel být vykonán ihned za četnické asistence. Jeho provedení bylo třeba hlásit úřadům s udáním, jak bylo s pomníkem naloženo. Díky jedovnickému strážmistru Slámovi a boskovickému Juříčkovi mohl starosta obce pan Metoděj Šebela sochu T. G. M. uschovat v obecním archivu. Na úřad do Boskovic bylo poté podáno nepravdivé hlášení s tím, že socha byla dána do sběru druhotných surovin. Tito tři muži velmi riskovali, aby sochu zachránili. Když byl pak v květnu 1942 spáchán atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha, nastaly represivní odvetné akce a bylo pátráno po strůjcích atentátu a jejich pomocnících. Proto byla socha přenesena do dřevníku u školy a tam ještě lépe ukryta. Zde nakonec válku přečkala bez úhony.

 

Po skončení druhé světové války byla socha v červnu 1945 vrácena na původní místo. V padesátých letech však za neznámých okolností zmizela z podstavce a pravděpodobně byla následně zničena.     

 

U příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky bylo rozhodnuto o jejím navrácení. Obec Rudice získala dobové fotografie i dokumenty o pomníku, byl nalezen i původní podstavec. Vnuk tehdejšího sochaře dokonce objevil původní sádrový model, podle kterého byla ve slévárně v Podkrkonoší vytvořena kopie sochy. Slavnostní odhalení nové sochy se uskutečnilo 27. října 2018. Samotného aktu odhalení sochy se ujal starosta obce Rudice Roman Šebela a senátorka Jaromíra Vítková.

 

[autor: Jakub Štofaník na základě textu Obnovení pomníku Tomáše Garrigue Masaryka v Rudici]