Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Palkovice

Pomník T. G. Masaryka a Antonína Švehly

Pomník byl ve své původní podobě odhalen 7. srpna 1938. Jeho řešení sledovalo geometrickou čistotu tvarů – dva kamenné hranoly vysoké tři metry nesly malé reliéfní portréty T. G. Masaryka a Antonína Švehly. Celý projekt inicioval starosta Palkovic a angažovaný agrárnický politik Václav Volný (1889–1945).

 

Žulový pomník byl dílem akademického sochaře, profesora místeckého gymnázia Josefa Václava Luňáčka. Ten byl pravděpodobně i autorem obou bronzových plaket. Kamenické práce provedl sochař Vladimír Brázdil z Místku. Úpravu sadu a květin měl na starosti zahradník Josef Stavinoha. V roce 1940 byla plaketa s podobiznou T. G. Masaryka z pomníku sundána.

 

V roce 1946 byl pomník upraven do nové podoby, ke dvěma dosavadním přibyl třetí sloup. Na kamenný hranol se vrátila plaketa T. G. Masaryka, další dva byly osazeny plaketami s podobiznou Edvarda Beneše a Josifa Vissarionoviče Stalina. V roce 1955 došlo k výměně plaket. Masaryk a Beneš z pomníku zmizeli a nahradili je Vladimír Iljič Lenin a Klement Gottwald. O deset let později byl odstraněn celý pomník, a to kvůli rozšíření okresní silnice.

 

Tři desetiletí po sametové revoluci přišla obecní samospráva s iniciativou obnovy pomníku v podobě odkazující k závěru první republiky. Nový pomník navrhl architekt Michael Kocych z Frýdku-Místku. Pomník byl odhalen 30. října 2023 ve Švehlově aleji, která v centru obce odolala několika přestavbám.

 

[autor: Jakub Štofaník]