Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Návštěva T. G. Masaryka, Kyjov

Návštěva T. G. Masaryka, Kyjov

Návštěva T. G. Masaryka, Kyjov

Návštěva T. G. Masaryka, Kyjov

Kyjov

Návštěva T. G. Masaryka

Jihomoravské město prezident Masaryk navštívil 27. června 1924. Uvítání se uskutečnilo na sokolském cvičišti nedaleko nádraží. Prezident s doprovodem (Jan Masaryk, generál Čeček, generál Hoppe, ministr Malypetr) dorazili vlakem z Uherského Brodu v 15:48. Při příjezdu zazněly fanfáry z opery Libuše. Následně bylo prezidentovi podáno hlášení ze strany místní politické správy, železnic, četnictva a legionářské družiny. Pod slavobránou ho slovácky chlebem a solí uvítal sedlák Ignác Blahůška z Milotic. Ten si posteskl, že prezidentova návštěva v Kyjově je příliš krátká a není dost času zajít ani do vinného sklípku.

 

Jménem města prezidenta pozdravil starosta profesor Tauchman:

„Vítám Vás, pane presidente,“ pravil, „jménem všeho obyvatelstva starobylého města Kyjova, které od dob svého založení krutě bylo stíháno nepřízní osudu. Poslední doby útisku padá do doby světové války, kdy občané byli pronásledováni a obyvatelstvo bylo nuceno kalich hořkosti a utrpení vypíti až na dno. Řada spoluobčanů odsouzena k smrti, obecní zastupitelstvo rozpuštěno, gymnasium zavřeno. Než akce ta měla za následek, že národní uvědomění se zvýšilo, což se projevilo jednak doma, jednak za hranicemi. Řada příslušníků města hlásí se za hranicemi do legií, aby Vám, pane presidente, pomohli vybojovati naši samostatnost, která Vaším přičiněním byla uskutečněna. Jménem všech občanů města Kyjova vzdávám Vám hold za práci, kterou jste vykonal ve prospěch národa, a ze srdce Vám přeji, abyste ještě dlouhá léta mohl se těšiti z výsledků své práce, aby Vám bylo popřáno dlouhá léta říditi osudy našeho státu.“

 

Za okolní obce T. G. Masaryka pozdravil předseda okresního starostenského sboru, rolník a starosta ze Šardic Jan Měchura. Prezident měl také příležitost setkat se se svým někdejším spolužákem z gymnázia Františkem Jeřábkem. Následně se podepsal do pamětní knihy a vydal se pozdravit zástupy občanů. Od kyjovských žen dostal darem velký vyšívaný ubrus a 12 malých ubrousků. V 16:02 odjel s doprovodem vlakem přes Brno a Prahu do Lán.

 

[autor: Jakub Štofaník na základě Kroniky Kyjova 1924, fotografie: ÚTGM]