Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pomník T. G. Masaryka, Washington

Pomník T. G. Masaryka, Washington

Washington

Pomník T. G. Masaryka

Myšlenka vystavět pomník T. G. Masaryka v hlavním městě USA vzešla na konci 90. let 20. století z krajanského spolku American Friends of the Czech Republic. Jelikož je umístěn na federálním území Spojených států, musely záměr schválit obě komory amerického Kongresu. K odhalení pomníku došlo 19. září 2002 v rámci oficiální návštěvy prezidenta Václava Havla v USA. Odhalení pomníku předcházela konference věnovaná osobnosti prvního československého prezidenta.  

 

Pomník na Massachusetts Avenue na začátku diplomatické čtvrti v centru Washingtonu je dílem Vincence Makovského. Jedná se o 3,7 metrů vysokou sochu T. G. Masaryka, jenž má v rukou klobouk a svitek s Washingtonskou deklarací. Realizaci pomníku provázely spory, neboť se zprvu zvažovalo, že by mohlo být použito dílo  Josefa Vajceho. Od tohoto záměru bylo ale nakonec upuštěno, protože Vajceho socha byla shledána pro tento účel za nevhodnou.

 

Na stěnách kamenného podstavce pod sochou jsou vytesány citáty z Washingtonské deklarace (Prohlášení nezávislosti československého národa jeho prozatímní vládou) a z projevu George H. W. Bushe na Václavském náměstí v Praze v listopadu 1990.

 

Pomník představuje dar České republiky americkému lidu a byl financován z různých sbírek a darů. Odhalení sochy se účastnili kromě Václava Havla také první slovenský prezident Michal Kováč, Madeleine Albrightová i Masarykova pravnučka Charlota Kotíková, která pro Český rozhlas řekla: „Je to čest vidět tu sochu odhalenou v krásném prostředí Embassy Row ve Washingtonu a vidět, jaký je o to zájem. Mě vždy tyto věci trošku dojmou a pohnou, když vidím, že někdo, kdo žil tak dávno a vytvořil největší spoustu práce skoro před sto lety, je pořád ještě tak živě v paměti a zřejmě něco znamená.“

 

[autor: Jakub Štofaník, fotografie: Alice Velková]

 

Pomník T. G. Masaryka, Washington

Pomník T. G. Masaryka, Washington

Pomník T. G. Masaryka, Washington

Pomník T. G. Masaryka, Washington