Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Kunvald lokalita Jordán, pamětní cedule

Kunvald lokalita Jordán, pamětní cedule

Kunvald (lokalita Jordán)

Návštěva T. G. Masaryka

Během jara roku 1889 uskutečnili T. G. Masaryk, žamberský rodák profesor Eduard Albert (1841-1900) a spisovatel Jaroslav Vrchlický (1853-1912) výlet stopující českobratrskou tradici v Kunvaldu a okolí. Asi kilometr za obcí Kunvald (v lokalitě mezi silnicí z Kunvaldu do Klášterce nad Orlicí a tzv. Předním dolem) se trojici podařilo na základě topografických pramenů identifikovat tehdy již vyschlý potůček zvaný Jordán a studánku zasypanou ve 40. letech 19. století, z níž stružka kdysi vyvěrala. Jednalo se o místo, které sehrávalo významnou úlohu v biblické imaginaci českých bratří. Jednota bratrská zde po vzoru Jana Křtitele a předovýchodní řeky Jordán křtila své stoupence.

 

Dnes je lokalita Jordán zastavením na naučné stezce „Po stopách jednoty bratrské“. Původní genius loci (narušený již v dobách Masarykovy návštěvy) utrpěl další ránu v 70. letech 20. století v souvislosti s meliorací okolních polí. Současný Jordán je skupinou stromů tvořících malý hájek uprostřed rozlehlých polností. Nově bylo místo upraveno roku 1992 a do současné podoby poté roku 2017.

 

Objevení lokality ze strany Alberta, Masaryka a Vrchlického připomíná pamětní cedule s nápisem v české, anglické a německé jazykové mutaci.

 

[autor: Milan Scholz, informace převzaty s drobnými úpravami ze studie Scholz, Milan: T. G. Masaryk v kraji českých bratří. Prázdniny v Klášterci nad Orlicí roku 1890 a další pobyty v podorlickém regionu (1888-1890) aneb TGM na cestě k české otázce. ČAS. Časopis Masarykova demokratického hnutí, roč. 31, č. 142, duben-červen 2023, s. 2-18, fotografie Milan Scholz]