Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Pomník padlým s plaketou T. G. Masaryka

Pomník padlým s plaketou T. G. Masaryka

Sad národní svobody, Měcholupy

Sad národní svobody, Měcholupy

Měcholupy

Pomník padlým s plaketou T. G. Masaryka

Myšlenka na vystavění pomníku padlým se zrodila v obci Měcholupy na Klatovsku koncem října 1918. 1. listopadu 1918 podali měcholupští občané František Krátký, Václav Rašpl a Jan Vlasák žádost k měcholupskému obecnímu výboru, zda by směli na vlastní náklady upravit obecní pozemek. Žádosti bylo vyhověno. Začátkem roku 1919 bylo upraveno prostranství a vytvořen Sad národní svobody. Ředitel místní školy Karel Zeman upozornil, že je potřeba vzdát dík také osobnostem, které se zasloužily o vznik nové republiky, přičemž myslel hlavně na T. G. Masaryka a prezidenta USA W. Wilsona.   

 

Pozemek o rozloze 550 metrů čtverečních byl upraven a oplocen. Na jaře 1919 na něm bylo zasazeno 21 lip (coby národní stromy), několik jedlí a jalovců. Za účelem stavby pomníku byl zřízen výbor zvaný "Komitét pro postavení pomníku padlým vojínům a legionářům", který nadále veškerou práci řídil a zajišťoval.

 

Kamenný pomník byl objednán v klatovské kamenické firmě Vojtěcha Ptáka. O souhlas s umístěním podoby T. G. Masaryka na tento pomník žádal místní komitét Kancelář prezidenta republiky, která s instalací plakety s podobou prezidenta souhlasila v listě z 5. května 1919Tento pomník tak byl jedním z prvých, který nesl odkaz na T. G. Masaryka. Na žulovém obelisku se ocitla bronzová plaketa s reliéfním portrétem T. G. Masaryka a nápisem „NÁŠ PRVNÍ PRESIDENT ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY“. Cena 28 cm velké plakety byla 1085 korun.

 

Slavnostní odhalení pomníku proběhlo 9. června 1919 za účasti obyvatel ze širokého okolí. Národní slavnost začala ve 13:30 a byla doprovázena vojenskou hudbou z Klatov. Přítomné přivítal správce měcholupského statku Vilém Zeis. O dějinném významu českého národa následně mluvil plzeňský profesor Martin Bezděk, na kterého navázal bývalý okresní hejtman Jaromír Vysoký s projevem o nové republice, legionářích a T. G. Masarykovi. Závěrečný projev pronesl Karel Zeman. Starosta Měcholup převzal pomník i Sad národní svobody do ochrany obce. Následoval průvod obcí a občerstvení. Večer proběhla ještě taneční zábava v místním hostinci.  

 

Ve snaze zachránit pomník před zničením byl na jaře 1940 v noci obelisk s plaketou T. G. Masaryka zakopán do země vedle podstavce v parku. Na uvolněné místo byl dán litinový kříž, aby podstavec nebudil zbytečnou pozornost. Začátkem května 1945 byl pomník vykopán a znovu vztyčen. Pomník přežil bez újmy i období po roce 1948. 7. března 1990 se u něho konala pietní vzpomínka na T. G. Masaryka. V roce 2009 byl pomník odborně renovován. V červnu 2019 u příležitosti stého výročí od jeho postavení došlo k celkové revitalizaci parku a zorganizování jubilejní slavnosti.

 

[text převzat z publikace: Zíka, Václav. Památky a zajímavosti Předslavska. Praha: Klika, 2019, s. 121-129. fotografie: Anna Vlasáková]

 

Plaketa T. G. Masaryka, Měcholupy

Plaketa T. G. Masaryka, Měcholupy

Pomník padlým s plaketou T. G. Masaryka

Pomník padlým s plaketou T. G. Masaryka