Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Návštěva prezidenta v roce 1924

Návštěva prezidenta v roce 1924

Dům Jana Bohuslava Kraicze ve Valašském Meziříčí

Dům Jana Bohuslava Kraicze ve Valašském Meziříčí

Masaryk ve Valašském Meziříčí v den svého zvolení poslancem, 23. 5. 1907

Masaryk ve Valašském Meziříčí v den svého zvolení poslancem, 23. 5. 1907

Valašské Meziříčí

Valašsko

Geografický, národopisný a kulturní region na severovýchodní Moravě při hranici se Slovenskem. Masaryk jej poznal při svých přednáškách pro učitele, konaných ve zdejších městech. V létě 1905 měl přednášet v rámci univerzitních extenzí v Hranicích a hledal v širším okolí letní byt pro sebe i svou rodinu. Prostřednictvím svého politického stoupence a přítele MUDr. Jana Bohuslava Kraicze, lékaře ve Valašském Meziříčí, jej našel na Žabárně v Brňově u Valašského Meziříčí, kde pak s rodinou strávil celé letní prázdniny (odtud pochází často reprodukovaná skupinová fotografie všech členů Masarykovy rodiny).

Z iniciativy dr. Kraicze se Masaryk také rozhodl kandidovat za Valašsko a přilehlou oblast severní Moravy (čtvrtý volební obvod) do poslanecké sněmovny předlitavské říšské rady a opakovaně – v roce 1907 a 1911 – zde byl zvolen poslancem. Volební obvod tvořila města Valašské Meziříčí, Vsetín, Krásno nad Bečvou, Rožnov pod Radhoštěm, Nový Jičín, Příbor, Kopřivnice, Štramberk, Bojkovice, Bystřice pod Hostýnem, Valašské Klobouky, Vizovice a Zlín; protože většina z nich patřila k Valašsku, byl tento volební obvod nepřesně nazýván "obvodem valašských měst". Masaryk kandidoval za Českou stranu pokrokovou (realistickou) na kandidátce moravské strany lidové a pokrokové; jeho protivníky byli v roce 1907 představitel spojených katolických stran Vilém Povondra a sociální demokrat Antonín Smetana, v roce 1911 katolický kandidát, profesor německého gymnázia v Kroměříži dr. František Nábělek (sociální demokraté nepostavili vlastního kandidáta). V době volební kampaně bydlel v Kraiczově domě ve Valašském Meziříčí, v Sokolské ulici čp. 144, a odtud vyjížděl na předvolební schůze v jednotlivých městech obvodu. Svou kampaň založil na agitaci za hospodářské, sociální a kulturní povznesení chudého Valašska. V každém z měst vystoupil alespoň třikrát s předvolebními projevy, v nichž se zaměřoval na sociální a hospodářské problémy, na nebezpečí alkoholismu, reformu manželství, židovskou otázku i na vyvracení nejrůznějších pomluv svých odpůrců o svém původu a názorech. Kampaň v roce 1907 byla velmi ostrá, v roce 1911 již měla mnohem mírnější průběh. Na Masarykovu podporu vystupovali především učitelé a sokolové, kteří pracovali i v jeho volebního štábu, vedeném dr. Kraiczem. Jeho kandidaturu podpořili i někteří sociální demokraté. V roce 1907 zvítězil ve druhém kole s podporou sociálních demokratů, roku 1911 již v prvním kole. Zájmy regionu i jednotlivých svých zdejších voličů pak důrazně hájil v poslanecké sněmovně říšské rady. Ve svém volebním obvodu si získal značné sympatie a řada zdejších měst mu udělila čestné občanství.

Jako prezident republiky navštívil Valašsko několikrát, zejména při dvou svých cestách po Moravě roku 1924 a 1928. Masarykovy pobyty na Valašsku a jeho zdejší politické působení připomíná turistická Naučná stezka T. G. Masaryka v okolí Valašského Meziříčí a dva pomníčky – v parku Botanika a v sedle pod Píškovou.

 

[autor: Josef Tomeš, převzato z připravované Encyklopedie života a díla T. G. Masaryka, MÚA]

hlavní foto: pohled na Žabárnu, kde Masarykova rodina trávila v roce 1905 léto