Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

Přehlídka na Horním náměstí v Olomouci

Přehlídka na Horním náměstí v Olomouci

Busta v Olomouci-Holicích

Busta v Olomouci-Holicích

Olomouc

Návštěvy města

Masaryk navštívil město Olomouc několikrát, především v letech 1907-1914 během svého poslaneckého mandátu v říšské radě za 4. volební okrsek, který tvořily obce Bojkovice, Bystřice, Nový Jičín, Kopřivnice, Krásno, Příbor, Rožnov, Štramberk, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín a Zlín. V kontaktu byl zejména s advokátem, politikem a po roce 1923 primátorem Olomouce JUDr. Richardem Fischerem.

 

27. října 1919 byl Masaryk jmenován čestným občanem města Olomouce. Na oficiální návštěvu zavítal 18. a 19. září 1921 během své prezidentské cesty po Moravě.

 

Pohnutý osud měla výstavba pomníku T. G. Masaryka, díla sochaře Vincence Makovského a architekta Jaroslava Fragnera. Ačkoliv přípravy započaly již v roce 1930, byl pomník odhalen až 28. října 1948, roku 1953 byl komunistickými orgány zničen. Na základě dochovaného sádrového modelu byla vyhotovena kopie, která byla odhalena 7. března 1993 za účasti prezidenta Václava Havla.

 

V parčíku u školní budovy v Olomouci-Holici se nachází busta T. G. Masaryka, jejímž autorem je olomoucký sochař Julius Pelikán. Odhalena byla v září 1937, za německé okupace musela být odstraněna a byla skrývána. V roce 1963 ji odstranily komunistické orgány, během pražského jara 1968 byla opět instalována a své místo zaujímá dodnes.

 

[informace a fotografie poskytl Jiří Fiala, autor internetových stránek Z olomouckých archivů, garantovaných statutárním městem Olomoucí]