Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Během protektorátu nahradil Masaryka patron české země sv. Václav

Během protektorátu nahradil Masaryka patron české země sv. Václav

Odhalení obnoveného pomníku v roce 2014

Odhalení obnoveného pomníku v roce 2014

Detail busty

Detail busty

Stav památníku v roce 2008

Stav památníku v roce 2008

Trojanovice

Pomník T. G. Masaryka na Horečkách

Socha se nachází na Horečkách, které byly významnou turistickou lokalitou v okolí Frenštátu pod Radhoštěm. Zde můžeme najít na okraji lesa již opravenou sochu prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrique Masaryka. Tento pomník byl do nedávna zarostlý a většině obyvatelům Frenštátu neznámý. O obnovení pomníku a jeho okolí se zasloužili místní podnikatel Leo Bartoš a obec Trojanovice. 

Pomník byl původně zhotoven v druhé polovině 30. let 20. století z podnětu a nákladem továrníka Petra Polácha. Na pomníku spolupracovali sochař Miloslav Bulík a architekt Bohuš Kupka pocházející z Valašského Meziříčí. Dne 24. července 1938 byl pomník odhalen, slavnostní projev pronesl tehdejší ministr pošt a telegrafů Alois Tučný. Přítomni byli starosta Frenštátu pod Radhoštěm Rudolf Skřivánek, starosta Trojanovic Josef Malý, dále pak generál Josef Braun, dárce sochy Petr Polách a dalších 5000 lidí. Socha stála na podstavci ze slezské žuly v pozadí se čtyřmi pylony pro řecké ohně. V popředí byl upevněn prvorepublikový státní znak.


Během protektorátu byl nacisty zatčen Poláchův zeť Adolf Polášek, aby byl propuštěn, byla socha darována do nacistického sběru kovů a nahrazena sochou sv. Václava.

Socha však nebyla zničena a po válce byla nalezena v Oranienburgu v Německu. 4. května 1947 byla opět osazena na své místo.  Znovu byla odstraněna v noci z 9. na 10. května roku 1953 místní pobočkou SNB a odvezena do státního podniku MEZ a poté do kovošrotu v Ostravě, kde za ni byla vyplacena částka 24.000 Kčs. Poté bylo příslušníky SNB sepsáno fiktivní trestní stíhání na neznámého pachatele.

Myšlenka umístit sochu zpět byla oživena v roce 1968, kdy 19. dubna byla na žádost občanů a poslanců svolána Městským národním výborem Trojanovice veřejná schůze občanů z části pod Javorníkem. Na programu schůze byl jediný bod, a to právě znovupostavení pomníku T. G. Masaryka. Ke znovuobnovení však nedošlo.

Památník T. G. Masaryka je v současnosti upraven podle původních fotografií, přičemž socha byla nahrazena bronzovou bustou, kterou vytvořil frenštátský sochař Zdeněk Jalůvka. Na podstavci je umístěna deska s nápisem: "Ježíš, ne Caesar, toť smysl naších dějin a demokracie". Busta byla financována díky Nadaci Eduarda Parmy. Památník byl slavnostně odhalen 25. října 2014.

 

Historické fotografie Horeček na youtube

 

další literatura

Hlasy Okresního musea ve Frenštátě pod Radhoštěm. Frenštát pod Radhoštěm: Okresní museum, 1962.

 

[informace a odkazy zaslali: Filip Čech a Jiří Pustka, fotografie zaslal Jiří Pustka]