Masarykův ústav a archiv Akademie věd České republiky - Tomáš Garrigue Masaryk


Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast

 

170. výročí narození TGM

 

7. března 2020 jsme si připomněli 170. výročí narození T. G. Masaryka. Masarykův ústav a Archiv AV ČR připravil řadu akcí, publikací a pořadů spojených s osobností prvního československého prezidenta, některé termíny byly nutně posunuty, avšak většina akcí se konat bude. Srdečně zveme k účasti, poslechu i četbě!

Mediální ohlasy naleznete zde.

 

29. 10. 2020 Velvyslanectví České republiky v Bratislavě pořádá na půdě Právnické fakulty Univerzity v Trnavě od 11.00 přednáškový cyklus s diskusí u příležitosti výročí založení Československa. Debaty se zúčastní Dušan Kováč ze Slovenské akademie věd (téma: T. G. Masaryk a Slovensko), Dagmar Hájková z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR (téma: 28. říjen - oslavy vzniku Československa v průběhu 100 let) a Jakub Štofaník z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR (téma: Cesty T. G. Masaryka po Slovensku).

 

22. 9. 2020 Masaryk dnes - debata v Knihovně Václava Havla

Od roku 1989 prošlo masarykovské téma celou řadou proměn. Výročí let 2017–2020 (80 let od úmrtí TGM v září 2017, sté výročí vzniku ČSR v říjnu 2018 a 170. výročí narození TGM v březnu 2020) znovu posílila zájem a podnítila vznik mnoha popularizačních, komerčních i akademických prací o T. G. Masarykovi; jeho obraz i životní vklad byly různě aktualizovány prostřednictvím textů, filmů i výtvarných děl. Snahu po autentičnosti a původnosti zpracování často provázelo hledání nových forem a alternativních prezentací. Debata se soustředí na témata spojená s možnostmi „nekonečné“ inspirace výraznou historickou osobností napříč obory a žánry a na otázky spjaté s motivací tvůrců aktualizovat historické předlohy. Pozvání do debaty přijali Zdeněk Ležák, Pavel Kosatík, Paulina Skavová a Maxim Velčovský. Moderoval Vratislav Doubek. Podívejte se na záznam debaty na Havel Channel!

 

Výstava TGM na síti

1. 6. - 31. 7. 2020, Galerie Věda a umění, Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (Tisková zpráva)
Otevřeno od pondělí do pátku, od 10 do 18 hodin, vstup volný.

Jakým způsobem by T. G. Masaryk komunikoval v době sociálních sítí? Odpověď najdete na výstavě, která přibližuje různé formy komunikace, které Masaryk používal. Středobodem expozice je jeho pracovní pulpit jako metafora počítačové klávesnice nebo displeje telefonu. 

Kurátorkou výstavy je Johana Studničková, koncepci připravili Dagmar Hájková, Pavel Horák a Martin Jemelka.

Připraveno v rámci projektu Korespondenční sítě T. G. Masaryka a vznik Československa v roce 1918.

 

 

 

Nepřehlédněte novou  publikaci o TGM!

 

Dagmar Hájková – Pavel Horák – Lukáš Rous (ed.): T.G.M. v kostce, Praha 2020, vydal Masarykův ústav a Archiv AV ČR.

Publikace stručně, čtivě a spolehlivě, slovem a obrazem, provází po jednotlivých etapách soukromého i veřejného života T. G. Masaryka a jeho rodiny v dobových souvislostech. Vychází ze seriálu publikovaného v roce 2017 v deníku Lidové noviny.


 

 

 

 

Vyšel nový svazek Spisů TGM!

 

Demokracie v politice. Texty z let 1907-1910, sv. 27, Vojtěch Kessler - Marie L. Neudorflová (eds.), Praha 2020, 854 s.

 

Předkládaný svazek přináší texty T. G. Masaryka z let 1907—1910, ať už články, rozhovory, polemiky, brožury, tištěné projevy, recenze, společná prohlášení či přednášky. Masarykova publikační činnost té doby byla zásadně ovlivněna jeho dvojí politickou kandidaturou a několika politickými aférami, do kterých více či méně aktivně zasahoval. Jde především o tzv. Wahrmundovu aféru z roku 1908. Masaryk se v ní ujal intelektuální obhajoby suspendovaného profesora církevního práva. Mezinárodního ohlasu pak dosáhlo jeho angažmá v tzv. záhřebském a Friedjungově procesu.

 

 

6. 3. Den otevřených dveří v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR

V rámci Dne otevřených dveří navštívili Masarykův ústav a Archiv AV ČR studenti z pražských středních škol: Gymnázia Botičská a Gymnázia Elišky Krásnohorské. Měli možnost navštívit archiv a knihovnu TGM, prohlédnout si mnohé exponáty a zúčastnit se dvou seminářů -- o pomnících T. G. Masaryka a jejich historii a o tzv. Washingtonské deklaraci. Exkurzi v archivu připravila vedoucí Oddělení osobních a historických fondů Helena Kokešová s kolegyněmi, v knihovně provázely vedoucí knihovny Jana Dvořáková s Lenkou Wágnerovou, semináře vedly Lucie Merhautová a Dagmar Hájková. Studentům a jejich pedagogům děkujeme za zájem! Nestihli jste svou školou přihlásit? Nevadí, šance bude opět v listopadu během Týdne vědy a techniky.

 

Materiály ke stažení: historie Archivu Ústavu TGM (pdf); historie Knihovny Ústavu TGM (pdf)


15. 5. Svět knihy, prezentace edice Korespondence TGM - akce byla zrušena

Na knižním veletrhu Svět knihy letos najdete i stánek s publikacemi Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. V rámci doprovodného programu proběhne v pátek 15. května prezentace ediční řady Korespondence TGM, posledních svazků (TGM a slovenští veřejní činitelé /1918-1937/; TGM a J. S. Machar) i plánovaných publikací.

 

14. 6. od 19:30 Přednáška Richarda Vaška "Cesty a cestování T. G. Masaryka", Hradec Králové, pořádá Krajský úřad Královéhradeckého kraje

 

28. 11. 2019